Miika ja Teemu Pekkala jatkavat Maija ja Timo Reinin pitkää huoltamotoimintaa Karstulassa

Kuvassa Autofixaus ja huolto Pekkala Oy:n yrittäjät Teemu ja Miika Pekkala

Miika ja Teemu Pekkala jatkavat Maija ja Timo Reinin pitkää huoltamotoimintaa Karstulassa

Huoltamotoiminta Karstulassa saa jatkoa, kun Teemu ja Miika Pekkalan perustama yritys Autofixaus ja huolto Pekkala Oy osti liiketoimintakauppana Autohuolto T&M Reini Oy:n liiketoiminnan. Uusi yritys avaa ovensa perjantaina 8.11.2024.

Yhteistyö Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy:n kanssa alkoi tammikuussa 2023, kun Pekkalat olivat käyneet alustavia keskusteluja liiketoiminnan ostamisesta myyjien Maija ja Timo Reinin kanssa.

– Kun asiakas lähestyy meitä omistajanvaihdosasioissa, niin ensiksi on hyvä käydä läpi ostettavan kohteen talousluvut, jonka perusteella lähdemme työstämään alustavia kannattavuuslaskelmia ja liiketoimintasuunnitelmaa. Taustiedot kerätään sekä myyjältä että julkisista lähteistä ja yhteistyötä tehdään alusta alkaen tiiviisti sekä ostajan että myyjän kanssa, kehittämisyhtiön toimitusjohtaja Ari Piesala taustoittaa.

Heti alkuvaiheessa muodostuu käsitys, onko kaupassa kyse esimerkiksi liiketoiminta- vai osakekaupasta. Liiketoimintakaupassa kauppa tehdään yrityksen liiketoiminnasta. Osakekaupassa taas ostetaan koko firma varoineen, velkoineen ja vastuineen.

– Liiketoimintakauppaan sisältyy esimerkiksi oikeus harjoittaa kyseistä liiketoimintaa olemassa olevissa tiloissa, toimintaan tarvittavat tavarat, mahdollinen henkilökunta sekä koneet ja laitteet. Ostaja perustaa uuden yrityksen, johon liiketoiminta ostetaan. Yksinkertaisimmin ajateltuna yritystoiminta siirtyy uuteen kotiin. Pekkaloiden tapauksessa alusta asti oli kohtuullisen selvää, että mahdollinen kauppa tultaisiin tekemään liiketoimintakauppana, Piesala kertoo.

Kun ostettava kokonaisuus on hahmottunut, niin alkaa rahoituskokonaisuuden kasaaminen ja alustavan rahoituslaskelman laatiminen. Kehittämisyhtiön avustuksella kootaan tapauskohtaisesti sopivia rahoitusinstrumentteja, joita kaupan rahoittamisessa voitaisiin hyödyntää.

– Katsomme alustavan vaadittavan omarahoitusosuuden suuruuden ja selvitämme mahdolliset tuki ym. vaihtoehdot. Tukielementtien käytössä on otettava huomioon eri rahoittajien ehdot esimerkiksi kilpailutilanteesta. Käytettävät rahoittajat saattavat ottaa myös kantaa tarvittaessa omarahoitusosuuksien suuruuteen, Piesala kertoo.

Olennaista omistajanvaihdosasioissa on, että kaupat eivät välttämättä synny hetkessä. Myyjän on oltava valmis myymään yrityksensä ja ostajan on varauduttava siihen, että prosessi saattaa ottaa oletettua enemmän aikaa. Ostajan kohdalla selvitetään vielä ennen yrityksen perustamista mahdollisten tukien, kuten starttirahan, hakeminen ja hankitaan rahoittajilta sitovat rahoituslupaukset. Tarvittaessa vielä tässä vaiheessakin tarkennetaan liiketoimintasuunnitelmaa kannattavuuslaskelmineen. Asioiden sopiminen vie oman aikansa ja olennaista on päätyä kaikkia palvelevaan sopimukseen.

– Tässä tapauksessa prosessi kesti 19 kuukautta. Keväällä 2024 oltiin siinä vaiheessa, että sovitut asiat laitettiin sopimusten muotoon. Syksyllä 2024 laadimme lopullisen kauppakirjan ja näin kauppa sai sinetin ja toiminta pääsee alkamaan, Piesala kertoo.

Yrittäjät itse kertovat prosessin olleen pitkä ja sen aikana välillä edistyttiin ripeämmin ja toisinaan taas jotkut asiat ottivat huomattavasti enemmän aikaa.

– Meidän tapauksessamme liiketoiminnan eri osa-alueilla oli vaikutusta rahoituskokonaisuuden muodostumiseen ja muun muassa tämän vuoksi kävimme useamman rahoittajan kanssa neuvotteluita, toimitusjohtaja Miika Pekkala kertoo.

Pekkala kiittää kehittämisyhtiötä heidän saamastaan avusta.

– Kiitos kehittämisyhtiölle, saimme sieltä apua liiketoiminnan suunnitteluun ja moneen muuhun asiaan. Lukuja ja kannattavuutta pitää paljon miettiä sekä liiketoimintakaupassa pohtia, onko liiketoiminnalle kysyntää ja ottaa huomioon mahdolliset kilpailijat.

Kysyttäessä, minkä vinkin antaisit omistajanvaihdosta suunnittelevalle, Pekkala summaa:

– Yksi hyvä neuvo on, ettei heti luovuta, jos joku asia ei mene niin kuin suunnittelee, vaan jatkaa yrittämistä. Kyllä se lopulta palkitsee.