Puu taipuu moneen muotoon hirsiyrittäjän käsissä

Puu taipuu moneen muotoon hirsiyrittäjän käsissä

Puualan moniosaaja Timo Peiponen työstää puuta perinteitä kunnioittaen ja haaveilee omasta huonekalumallistosta.

Artikkelin kirjoittaja/Hanna Moilanen

Puu on elävä ja ekologinen materiaali. Pinnan ja sydänpuun välillä voi olla isoja värieroja. Vuosirenkaat ovat eri levyisiä. Puun kasvuolosuhteet saattavat luoda erilaisia jännitteitä runkoon. Puun työstäjän tulee pystyä lukemaan materiaalinsa erityispiirteitä.

− Lehtikuusi on kaunista, mutta herkkää vääntymään. Haapa toimii lauteisiin ja hirsirakenteisiin, mutta siitä tehdyt veistokset halkeilisivat liian rajusti kuivuessaan, puualan yrittäjä Timo Peiponen analysoi.

Peiponen sahaa verstaallaan erilaisia puulaatuja: koivua, leppää, vaahteraa, mäntyä, kuusta, lehmusta, tammea ja jalavaa. Tuoreimpana sahapöydällä oli tuomea. Sitä ennen Peiponen sahasi sembramännystä muutaman pöydän tarpeet.

Pöytien lisäksi kysyntää on esimerkiksi puuarkuille ja sängyille.  Itselleen ja puolisolleen Peiponen on rakentanut parisängyn, johon tuli reliefikaiverruksia päätyihin ja laitoihin.

− Lohikäärmeiden hännät menevät ristiin jalkopäässä ja isossa päädyssä näkyy lohikäärmeiden kaulat vastakkain. Piirsin kuvat lankkuihin, kaiversin moottorisahalla ja jatkoin muotoa vielä sängyn jalkoihinkin. Lopuksi maalasin sängyn pähkinänruskeaksi ja vedin lakan päälle, Peiponen kertoo.

Pienen yrityksen valttina on joustavuus

Timo Peiponen valmistui puusepäksi vuonna 2010. Vuosien varrella hän on hankkinut myös ajoneuvoasentajan ja talonrakentajan tutkinnot. Yrittäjän uraa on takana nyt noin 7 vuotta.

Käytännössä yrittäjän työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Huonekalujen rakentamisen lisäksi päivät kuluvat välillä pelkkahirsien sahauksen merkeissä. Pienen yrityksen valttina on joustavuus ja kyky reagoida nopeasti, jos asiakkaat kaipaavat erikoisempia mittoja.

− Esimerkiksi kerran asiakas kyseli kuusituumaista parrua, jota ei löytynyt mistään. Kysyin, mihin mittaan sahataan, löin vannesahan pöytään ja vetäisin siitä halutut tuotteet, Peiponen muistelee.

Sahauksen lisäksi Peiponen on tehnyt alihankintana esimerkiksi hirsisaunoihin ovia ja ikkunoita. Välillä kysytään tekemään lankkulattiaa. Vuosien varrella on omana työnä rakennettu lavettisauna rekan lavetille ja pystytetty hirsikehikoita niin Suomessa kuin maailmallakin.

− Nyt en muutamaan vuoteen ole lähtenyt 150 kilometriä kauemmaksi pystyttämään kehikoita, Peiponen sanoo.

Perinteisen rakentamisen arvostus ohjaa yrittäjän tekemistä

Peiposen Hirsityö on hyvä esimerkki siitä, miten yrittäjyys muuttuu ajan myötä. Puusepän verstas Karstulan Kimingillä on palvelut aiemmin navettana, mutta nykyisin siellä valmistuu erilaisia huonekaluja. Heinälato on muutettu puun säilytykseen.

Sahatavaran kuivaamiseen on vielä oma hallinsa, jossa saadaan puu ulkokuivaksi. Puusepän töihin vaadittavaa laatua kuivatetaan yhteistyökumppanin kuivaamossa tai ajoittain myös oman leivinuunin lämmössä.

Erikseen on vielä hirsihalli, jossa ovat hirsiaihiot sekä sahatut ja raakakuoritut hirret. Kutterilastut säkitetään hevosten kuivikkeeksi, ja polttojäte ajetaan Karstulan lämpölaitokselle.

Peiposen tekemistä ohjaa perinteisen rakentamisen arvostus. Hänelle on tärkeää tehdä rakennuksia, jotka kestävät aikaa ja joissa on hyvä ilman laatu.

− Kritisoin sitä, että rakennuksista tehdään pulloja ja pusseja. Kestävä rakentaminen ja puurakentaminen ovat nousevia trendejä, Peiponen sanoo.

Välillä yrittäjä lähtee korjaamaan muualla tehtyjä rakennusvirheitä, kun jossain kohteessa ei ole osattu huomioida puun ja hirsirakentamisen erityispiirteitä. Häntä myös pyydetään säännöllisesti mukaan hirsikehikoiden pystytykseen.

− Olen myös ohjeistanut asiakkaita siitä, miten hirttä pitää käsitellä, että se toimii oikein. Ei ole omista pystytyksistä kuulunut reklamaatioita.

Lyijykynä vaihtui moottorisahaan

Timo Peiponen on myös puutaitelija, joka tekee uniikkeja teoksia.Ensimmäisen veistoksensa Peiponen teki viitisen vuotta sitten. Tukea veiston opetteluun hän sai verkosta tilaamistaan kirjoista, jotka opastivat karhun ja kotkan veistämisessä.

− Tänä kesänä veistin Kivijärvellä lohikäärmeen ja miekkoja. Jokaisessa kilpailussa oppii jotain uutta moottorisahan käytöstä. Löytyy aina jotain uusia tekniikoita siihen, miten saha leikkaa ja millaista jälkeä se tekee, Peiponen kertoo.

Yleensä Peiposella on kisoihin mennessään jokin visio työstä, jota hän ei ole tehnyt koskaan ennen. Kisatilanteessa veistämiseen vaikuttaa kuitenkin paljon, millaisen aihion sattuu arvonnassa saamaan. Joskus pitää muuttaa suunnitelmia lennossa.

− Yläasteella piirsin aika paljon ja harrastin kuvaamataitoa. Nykyisin en yleensä piirrä paperille, vaan ideat ovat pääkopassa. Lyijykynä on vaihdettu moottorisahaan. Piirrän sillä nykyisin, Peiponen myhäilee.

Oma kalustosetti tulevaisuuden unelmana

Peiposelle yrittämisessä parasta on vapaus toteuttaa itseä ja mahdollisuus luoda jotain uutta. Inspiraatiota voi hakea monesta suunnasta. Peiposta esimerkiksi kiinnostaa norjalainen hirsirakentaminen

− Tottakai teen töitä asiakkaille heidän toiveittensa mukaisesti. Joskus voin kuitenkin ehdottaa omia näkemyksiäni tai asiakas saattaa antaa vapaat kädet esimerkiksi jonkin koristelun toteuttamiseen, jolloin saan käyttää omaa taiteellisuuttani.

Tähän asti Peiponen on pitkälti tehnyt niitä töitä, joita häneltä on kysytty ja joita hänelle on tarjottu. Huonekalut ja muut puusepän työt ovat olleet pitkälti uniikkikappaleita, jotka on tehty juuri tietylle asiakkaalle hänen toiveidensa pohjalta.

− Minua kiinnostaisi suunnitella, tehdä ja brändätä oma kalustosetti vielä jossain vaiheessa. Jotain sellaista, mitä ei ole vielä nähty. Toistaiseksi sen suunnitteluun ei ole ollut aikaa. Yksi ihminen jättää vain yhdet jäljet päivässä eli kaikkea ei vaan ehdi, Peiponen pohtii.

Omissa kalusteissa voisi hyvin hyödyntää esimerkiksi jonkun toisen yrityksen ylijäämämateriaaleja, jotka pahimmillaan menevät nykyisin jätteeksi kierrättämisen ja edelleen hyödyntämisen sijaan. Myös tässä näkyy yrittäjän arkipäivän vastuullisuus ja kyky ajatella asioita uudenlaisista näkökulmista.

Artikkeli on osa MultiHubi-hanketta, jonka toimenpiteenä tuodaan esille karstulalaista osaamista ja tuotteita. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Ohessa Timo Peiposen taidonnäytteitä erilaisista puutöistä.