Rakennuspalvelu Ruusuvirta Oy tarjoaa rakennusalan palvelut kivijalasta piipunhattuun

Rakennuspalvelu Ruusuvirta Oy tarjoaa rakennusalan palvelut kivijalasta piipunhattuun

#yrittäjänkarstula

Jos oma peukalo on rakennustöiden suhteen keskellä kämmentä, ei sitä tarvitse jäädä sormi suussa pitkäksi aikaa harmittelemaan. Nimittäin rakennusalan osaajia löytyy kyllä. Yksi heistä on Karstulassa yritystään pyörittävä Mika Ruusuvirta, joka on vuodesta 2002 lähtien tarjonnut monipuolista rakennuspalvelua sitä tarvitseville.

Työttömyys siivitti yrittäjän uralle

Tänä päivänä on paljon erilaisia mahdollisuuksia työllistää itseään. Viimeisimpänä muotona on ollut nopeasti leviävä kevytyrittäjyys, jossa pienellä riskillä ja monipuolisen laskutuspalvelun avulla mahdollistetaan helppo kokeilu yrittäjyyden saralla. Kevytyrittäjyyttä ei tunnettu vielä vuonna 2002, jolloin Ruusuvirta jäi silloisesta työstään työttömäksi. Edessä oli kuitenkin tuki liiton päivärahoilla seuraavat 500 päivää, joten välitöntä paniikkia työttömyys ei aiheuttanut. Kauaa ei liiton rahoja kuitenkaan tarvinnut poltella, sillä Ruusuvirta meni saman tien perustamaan oman yrityksen. Takataskussaan hänellä oli ammattipuolen koulutus rakennusalalta. – ”Olivathan ensimmäiset vuodet karkeita eikä välttämättä aina niin työntäyteisiä. Työtä tein yksin, pääasiassa rakennushommia. Työ oli mukavaa, sillä työpäivät olivat hyvin vaihtelevia”, Ruusuvirta kertoo. Tänä päivänä yrityksellä on töissä kolmesta neljään ulkopuolista työntekijää ja yrityksen toiminta on laajentunut pelkistä rakennustöistä kattamaan myös sadevesijärjestelmien, kattoturvatuotteiden sekä peltitöiden tekemisen.

”Sinne mennään, minne pyydetään”

Rakennuspalvelu Ruusuvirta Oy sijaitsee osoitteessa Heikintie 1. Mika Ruusuvirta tiivistää yrityksensä toiminnan näin: -”Yritys tarjoaa kaikki rakentamisen osa-alueet kivijalasta piipunhattuun. Laatu on meille ylpeilyn aihe. Perusrakentamisen lisäksi meiltä saat sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet ja peltityöt. Myös henkilönostin kuluu palveluihimme aina 16 metriin asti. Henkilökuntaa yrityksessä on 3-4, riippuen tarpeesta. Toimialue tilanteen mukaan.”

Yritys palvelee ihan kaikkia rakennusalan palveluita tarvitsevia ja toimialue vaihtelee tilanteen ja tilausten mukaan. Viime vuosina päätoiminta-alue on ollut Karstula, sillä työmaat ovat sijainneet hyvin lähellä Karstulan keskustaa. Yrittäjä ottaa vastaan kaikenlaisia työmaita, niin isoja kuin tunnin mittaisia töitä. – ”Myös pienet työt ovat tärkeitä, sillä niistä saattaa jatkossa poikia myös jotain isompaa. Pienemmät työt myös rytmittävät ja täydentävät hyvin työpäiviä.”

Monipuolinen palvelutarjonta

Korona ei ole vaikuttanut Ruusuvirran yrityksen toimintaan ainakaan negatiivisesti. Päinvastoin, yrittäjä toteaa töitä piisanneen koronasta huolimatta, jopa enemmän kuin normaalisti. Palvelutarjontaan kuuluvat niin rakennustyöt, maalaustyöt, peltityöt, kourutyöt, maalaaminen, hallien rakentaminen, harkkojen muuraus, pesuhuoneet ja terassit, lähes mikä tahansa rakentamiseen liittyvä. – ”Otamme vastaan kaikenlaisia töitä, aina kannattaa kysyä. Jos emme osaa jotain osa-aluetta tehdä niin kieltäydymme siitä. Tehdään sitä, mitä osataan”, sanoo Ruusuvirta.

Monipuolinen palvelutarjonta takaa myös monipuolisen työn. –”Kun on paljon, mitä tarjota, niin saa enemmän töitä eikä tule kahta samanlaista päivää. – ”Helteilläkin paiskittiin 12-tuntista työpäivää. Valoaika on meillä sesonkiaikaa. Kesällä on enempi töitä ja siihen vaikuttaa osalta kesämökkiläisten saapuminen paikkakunnalle. Muutaman vuoden on kyllä ollut talvellakin töitä mukavasti.”

Yrittäjä näkee nuorten työllistämisen tärkeänä niin yritykselle kuin koko seudulle. –”Ajattelen asian niin, että jos nuoret löytävät täältä töitä, niin on olemassa mahdollisuus, että he myös jäävät paikkakunnalle asumaan.”

Yritystoiminnan monipuolistuminen on mahdollistanut vakituisten työntekijöiden palkkaamisen. Ruusuvirta on työllistänyt elokuusta 2019 lähtien yrityksessään omat poikansa, jotka tänä keväänä valmistuivat talonrakentajiksi. Hän sanoo, että alalle on vaikea löytää tänä päivänä työntekijöitä, eikä oikein aina edes tiedä, mistä niitä lähtisi etsimään. Rakennuspuolen ammattilaisia on vähän vapaana. Yrittäjä näkee nuorten työllistämisen tärkeänä niin yritykselle kuin koko seudulle. –”Ajattelen asian niin, että jos nuoret löytävät täältä töitä, niin on olemassa mahdollisuus, että he myös jäävät paikkakunnalle.”

Investoinnit mahdollistavat toiminnan kehittämisen

Viimeisen viiden vuoden aikana yritys on investoinut toimintansa kehittämiseen lähes 500 000 €. Tuona aikana yritys on mm. rakentanut itselleen uudet toimitilat, hankkinut 2 kpl kourukoneita ja niiden kuljettimia, henkilönostimen sekä viimeisimpänä investointina kanttikoneen, joka mahdollistaa laadukasta listaa. Investointeihin yritys on saanut tukea ELY-keskukselta. Yrittäjä kannustaakin kaikkia yrittäjiä käyttämään olemassa olevia palveluita hyväksi –”Itse olen saanut kaikkiin investointeihin ja rahoitushakemuksiin apua kehittämisyhtiöltä. Aina, kun tulee jokin yritystä koskeva tilanne, jota ei itse pysty ratkaisemaan, aina olen saanut kehittämisyhtiöstä apua. Toivoisin, että yrittäjät rohkeammin käyttäisivät tätä palvelua hyväkseen”, toteaa Ruusuvirta.

Karstulassa yrittäminen on helppoa, kaikki tuttua ja turvallista. Asiat hoituu helposti ”paikallisella sopimisella”. Yrittäjäveljet ja –siskot tunnemme toisemme ja se on vahvuus. Tietää tilatessa, mitä saa. Myös kehittämisyhtiö ja kunta ovat helposti lähestyttävissä ja apua saa hyvin.” – Mika Ruusuvirta, Rakennuspalvelu Ruusuvirta Oy

Teksti: Jenni Leppilahti, kuvat: Mika Ruusuvirta