Karstulan Evankelinen Opisto – hyvän tuulen opisto jo vuodesta 1948

Karstulan Evankelinen Opisto – hyvän tuulen opisto jo vuodesta 1948

#yrittäjänkarstula

Karstulan Evankelinen Opisto aloitti toimintansa Karstulassa vuonna 1948. Opiston toiminta-ajatuksena on toimia sekä yleissivistävää että ammatillista koulutusta antavana oppilaitoksena. Toimintavuosinaan opiston tarjoamilla opintolinjoilla on opiskellut noin 3000 opiskelijaa sekä kymmeniä tuhansia henkilöitä erilaisilla kursseilla ja muussa opiston järjestämässä toiminnassa. Opiston päätoiminta-alue on Saarijärven-Viitasaaren seutukunta sekä osin Etelä- ja Keski-Pohjanmaa. Päätoimista henkilökuntaa on 13 henkilöä, vuosityöntekijöitä 22.

Monipuolinen ja ajan hengessä muuntautuva opisto

Alun perin Opistojen opetuksen tarkoitus oli lähinnä opettaa kansalaisille yleissivistäviä ja yhteiskunnallisia käytännön taitoja. Tänä päivänä toiminta on enemmänkin ammatillista tai jatko-opiskelutavoitteita palvelevaa opetusta sekä harrastus- ja täydennyskoulutukseksi soveltuvaa leiri- ja kurssitoimintaa.

Ammatillisena koulutuksena ovat Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon Perhepäivähoitajan sekä Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen osaamisalat. Ammattitutkinto-opiskelijat ovat päiväopiskelijoita, mutta myös oppisopimuksella tai koulutussopimuksella opiskelu on mahdollista.

Yleissivistävinä koulutuslinjoina Opisto tarjoaa hoiva-alan, kasvatus- ja ohjausalan, käsityöalan, liikunta- ja hyvinvointialan opintoja. Lisäksi Opisto järjestää maahanmuuttajille tarkoitettua suomenkieleen ja suomalaiseen yhteiskuntaan perehdyttävää koulutusta.

Opistolla on myös mahdollisuus suorittaa Kasvatustieteiden tai Erityispedagogiikan Avoimen yliopiston perusopintoja ammatillisten- tai linjaopintojen ohella, tai sivutoimisesti vain Avoimen yliopiston opintoihin keskittyen. Avoimen yliopiston ryhmät kokoontuvat opistolla sopimuksen mukaan ja opinnot voi myöhemmin liittää osaksi korkeakoulututkintoa.

Syksylle 2020 on suunnitteilla myös aivan uusi ympäristöaiheinen Kansanopistolinja, ”Ilmasto ja ympäristö muutoksessa”, jonka esittelyvideo on alla. Haku syksyllä alkaviin koulutuksiin on 7.8.2020 mennessä.

Opisto, lounasravintola, juhlapaikka sekä matkailijoita palveleva tukikohta

Opisto sijaitsee aivan Karstulan keskustassa, osoitteessa Kokkolantie 12. Opiston miljöö sopii erilaisten tapahtumien ja juhlien järjestämiseen. Majoitustilaa on runsaasti (80 majoituspaikkaa, 1-3 hengen huoneissa) sekä mahdollista tilata juhla- ja kokoustarjoilut n. 20-100 hengelle. Opiston Toimisto auttaa mielellään erilaisten tapahtumien ja kokousten suunnittelussa ja varauksissa.

Karstulan Evankelinen Opisto eli KEO-Karstula on yksityinen oppilaitos, joka toimii Kansanopistona sekä Ammatillisena oppilaitoksena, mutta sen palveluvalikoimiin kuuluu myös lounasravintola, pito- ja juhlapalvelut sekä majoitus- ja matkailutoiminta.

Opisto soveltuu loistavasti myös päiväretkeilyn tukikohdaksi luontokohteista ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille. Opisto sijaitsee n. tunnin ajomatkan päässä erilaisista luonto- ja perhekohteista, kuten Salamajärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistosta, Julman lammin reiteistä, Tuurin Kyläkaupasta sekä Ähtärin Eläinpuistosta että Puuhapuisto Veijarista.

KEO-Karstulasta löytyy huonemajoitustilojen lisäksi juhlasali, auditorio, liikuntahalli, kuntosali, rantasauna sekä erilaisia vuokrattavia retkeilyvälineitä, kuten vaikkapa kanootteja, lumikenkiä, telttoja ja rinkkoja. Opistolta on lyhyt matka mm. frisbeegolfradalle, kuntoilupolulle, luontopolulle, jäähalliin sekä Kirkkovuoren näkötornille.

Heinä-elokuussa Karstulassa laulu raikaa

Karstulan Evankelinen Opisto on järjestänyt jo 45 vuoden ajan Karstulan Musiikkileiriä, perinteisesti heinä-elokuun taitteessa. Leirin instrumenttivalikoima antaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia ja harjoitella sekä kamarimusiikin soittamista että esiintymistä. Leiri soveltuu kaikille musiikista ja laulamisesta kiinnostuneille.

Tänäkin kesänä leiri järjestetään suunnitellusti, 25.7.- 1.8.2020, THL:n ja OKM:n ohjeistukset ja turvasuositukset huomioiden. Perinteistä Puu Soi – konserttisarjaa ei tosin tänä kesänä järjestetä. Leirille on mahdollista hakea 18.6.2020 mennessä sähköisellä lomakkeella ja leiriesitteeseen voit tutustua tästä.

– Koronakevät on ollut haaste myös KEO-Karstulalle. Kun saimme tiedon oppilaitosten sulkemisesta, niin kolmessa päivässä valmistauduimme koko opetuksen siirtämiseen etäopiskeluksi. Tämä tarkoitti välineistön lisähankintaa, ohjelmistoasennuksia, käyttökoulutusta ja -testausta. Teams-ympäristössä tapahtuva opetus on onnistunut ihmeteltävän hyvin. Opiskelijoiden ja opettajien motivaatio on säilynyt erinomaisen hyvin, pudokkaita ei ole ollut. Olemme saaneet arvokasta kokemusta etäopetuksen sisällyttämisestä opiston koulutustoimintaan myös koronan jälkeisenä aikana, kommentoi Opiston rehtori Pekka Knuutti.

KARSTULAN EVANKELINEN OPISTO, Kokkolantie 12, 43500 Karstula. Toimisto palvelee arkisin ma-pe 8-15.30. Koulutukset ja kursstoiminta sekä tila- majoitus- ja välinevuokrauspalvelut/p. 014 525 2200, kansanopisto@keokarstula.fi. Lounasravintola, kokous- ja juhlapalvelut, opiston keittiö/p. 044 325 2215, keittio@keokarstula.fi Opiston henkilökunnan yhteystiedot

Karstula on Pohjanmaan portilla. Etelä-Pohjanmaalta, Keski-Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta on tänne kohtuullisen lyhyt matka. Karstulassa yhdistyvät luonnonläheisyys ja monipuolinen yritystoiminta. Menestyviä teollisuusyrityksiä on varsin paljon tämän kokoiseen kuntaan. Kunnan asenne yrittäjyyteen ja yrityksiä kohtaan on myönteinen ja tukea saa tarvittaessa. – Pekka Knuutti, Karstulan Evankelinen Opisto

Teksti: KEO -Karstula ja Jenni Leppilahti, kuvat ja video: KEO-Karstula