Wanhat Wehkeet – Perunajauho­tehtaasta monipuoliseksi palveluyritykseksi

Wanhat Wehkeet – Perunajauho­tehtaasta monipuoliseksi palveluyritykseksi

#yrittäjänkarstula

Kyllähän siinä moni saattoi hieraista silmiään ja höristellä korviaan, kun yrittäjät Jari Lasonen ja Merja Välilehto ilmoittivat ostavansa vanhan perunajauhotehtaan ja tekevänsä siitä matkailukohteen. Monelta se olisi varmasti jäänyt tekemättäkin, mutta ei tältä yrittäjäpariskunnalta. Tänä päivänä alueella sijaitsee yksi pohjoisen Keski-Suomen merkittävimmistä matkailuyrityksistä, Wanhat Wehkeet Oy, jossa asiakkaan etu ovat monipuolisesti koottavissa olevat palvelukokonaisuudet.

Vuonna 2005 perustettu Wanhat Wehkeet Oy toimi aluksi automuseona. Museotoiminta oli ensimmäinen palvelu, jota asiakkaille myytiin. Tämä lisäsi ennestään intoa alueen kehittämiseen ja yrittäjäpariskunnalla olikin huomattavasti suurempi visio alueen tulevista toiminnoista. Sittemmin alueelle ovat rakentuneet museotilojen yhteyteen juhla-, kokous- ja ruokailutilat 200 hengelle, pienoiskylpylä, ulkoilmateatteri, keilahalli, hotelli, karavaanialue aittoineen ja huoltotiloineen sekä mm. korsusauna.

Kuva: Wanhat Wehkeet Oy

Kysyttäessä yrittäjiltä, minkälaisesta palvelukokonaisuudesta on kyse, kuvailevat he toimintaansa näin.

Wanhat Wehkeet Oy on monipuolinen palveluyritys, jossa on helppo koota eri tilanteisiin sopivat palvelut. Caravan-alueemme valittiin vuoden alueeksi 2016 juuri monipuolisuutensa ansiosta. Palvelut mahdollistavat myös alueen ympärivuotisen aukiolon. Juhlatiloihimme mahtuu 200 vierasta, joka mahdollistaa suurtenkin tapahtumien järjestämisen. Talosta löytyy myös viihtyisiä kabinetteja. Korsusauna paljuineen joen rannassa sekä sisäsaunaosasto, jossa höyrysauna, tavallinen sauna sekä poreamme tarjoavat nautinnollisia hetkiä. Saunoihimme mahtuu 15-20 henkilöä. Meiltä saa myös ateriapalvelut tilaisuuksiin sekä maittavaa purtavaa keilahallissa sekä museoravintolassa. Meiltä onnistuu lähes mikä vain, juhlat, kokoukset, majoitus, keilailu, museo, kesäteatteri, jopa koneurakointi. Tätä kaikkea on palveleva Wanhat Wehkeet, kertovat Jari ja Merja.

Wanhat Wehkeet on kasvanut vuosien saatossa monipuoliseksi matkailualueeksi, jonne saavutaan pitkienkin matkojen takaa.
Wanhat Wehkeet aloitti toimintansa automuseona. Museotiloissa on tällä hetkellä entisöitynä yli 100 ajoneuvoa.
Karstulaan toivottiin keilahallia. Yrittäjäpariskunnan toimeliaisuudella sellainen saatiinkin yrityksen yhteyteen.
Idyllinen vanhan ajan kahvila toivottaa matkailijat tervetulleeksi nauttimaan hetken menneestä ajasta virvokkeiden kera.
Kukapa ei nauttisi pienestä rentouttavasta kylpylähetkestä matkustelun lomassa. Wanhoissa Wehkeissä sekin on mahdollista.
Wanhoissa Wehkeissä esitetään aktiivisesti myös kesäteatteria. Kesäteatterinäytökset ovat olleet erittäin suosittuja.
Monipuolinen museoesineistö on kiinnostavaa katseltavaa. Museosta löytyy myös tarinoita paikallisesta historiasta.
Wanhoissa Wehkeissä onnistuu juhlat kuin juhlat. Tilaa on 200 hengelle. Myös maittavat juhlaruokailut tilaat paikan päältä.
Autojen lisäksi museon puolella on paljon muutakin vanhaa esineistöä mm. koululuokka ja hammaslääkärin vastaanotto.

Sukupolvenvaihdoksen kautta uutta virtaa yritykseen

Yritys sijaitsee Karstulassa osoitteessa Erämäentie 368. Se on saavuttanut tunnettuutta hyvän palvelunsa ja loistavien puitteidensa ansiosta ympäri Suomen. Tilat ovat usein varattuna hyvissä ajoin ja yrityksessä saadaan paiskia töitä vuoden ympäri ihan tosissaan. Jarin ja Merjan poika, Joni Lasonen, on myös osakkaana yrityksessä ja omistaa siitä 30 %. Joni on nuoresta iästään huolimatta kuin syntynyt osaksi yritystä, sillä hän on pikkupojasta asti auttanut vanhempiaan yrityksen töissä ja toiminut nyt jo osakkaanakin 2,5 vuotta. Jonin mukana myös yrityksen toimiala on kasvanut, sillä hänen toimestaan yritys on alkanut tarjoamaan myös maanrakennuspalveluita. Joni on maanrakennuksen ammattilainen ja tehnyt mm. leirintäalueen maanrakennustyöt opinnäytetyönään. Tällä hetkellä hän toimii aliurakoitsijana KNK-networksilla.

Korona tuo yritystoimintaan suurta haastetta, mutta katse on positiivisesti tulevaisuudessa

Wanhat Wehkeet Oy kuuluu matkailualan toimijoihin, joihin koronaepidemian on katsottu valtakunnallisestikin vaikuttavan massiivisella voimalla. Yrittäjät eivät tätä kiellä: -Korona on vaikuttanut suuresti yrityksen toimintaan. Kaikki muu toiminta on topissa, paitsi Jonin panos maanrakennuksessa. Yksi yrityksen osio toimii ja yli 80 % yrityksestä on poissa pelistä, yrittäjät kertovat.

Valtakunnallisia tukihakuja on avattu eri kokoisille yrityksille. Wanhat Wehkeet kuuluu toiminnaltaan ELY:n tukien piiriin, joissa mahdollisuutena on tässä häiriötilanteessa hakea tukea tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Wanhat Wehkeet on toiminut aktiivisesti tukien auettua: – Olemme hakeneet yrittäjille osoitettuja tukia esim. työttömyyskorvausta. Kehityshankkeita meillä on pari lisäämään palvelutarjontaa, joten näiden puitteissa on myös hakemuksia täytetty ELY-keskukseen, yrittäjät toteavat.

Nyt on myös hyvää aikaa remonteille ja kunnossapidolle. Yrittäjät ovat alkaneet kunnostamaan paikkoja ja huoltamaan laitteita sekä tekemään monenlaista ulkotyötä, jotta yritys olisi iskukunnossa heti kun korona hellittää. Haasteet on tehty voitettaviksi ja yrittäjät ajattelevat positiivisesti myös jatkosta: – Uskomme tulevaisuuteen ja yrittämiseen maaseudulla.

Pienet kunnat ja niissä toimivat toimijat ovat vahvuus ja ne ovat sitä myös haasteellisissa poikkeusoloissa. Kysyttäessä yrittäjiltä, miten he näkevät yrittämisen Karstulassa, mitkä ovat vahvuuksia yrittämisen näkökulmasta, heidän kommenteissaan nousevat esille yritystoiminnan monipuolisuus ja yhteistyön merkitys.

– Yrittäminen meidän alallamme on haastavaa pohjoisessa Keski-Suomessa, mutta monipuolisuuden kautta on ollut hyvä tehdä työtä. Monipuolisuus antaa myös positiivista näkökulmaa, jolloin yrityksen kehittäminen tuntuu mukavalta. Asiakkaiden kuunteleminen ja kysyntään vastaaminen on valttimme. Karstulassa on hyvä yrittää, ja pystymme hoitamaan yrityksemme asiat omalla paikkakunnalla. Yritystä laajentaessamme olemme käyttäneet muiden yrittäjien palveluita, mikä on helpottanut asioiden etenemistä.” – Jari Lasonen ja Merja Välilehto, Wanhat Wehkeet Oy

Teksti: Jenni Leppilahti, kuvat: Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy