Birch & Tales – Sisustuspaneeli suomalaisesta koivupuusta

Birch & Tales – Sisustuspaneeli suomalaisesta koivupuusta

#yrittäjänkarstula

Juha-Pekka Lipponen toimii alalla, joka hänen koulutuksensa puolesta voisi olla jotain ihan muuta. Ja näin onkin. Lipponen on tuotantotalousinsinööri, joka ei ole tehnyt päivääkään koulutustaan vastaavaa työtä. Päin vastoin, hän on toiminut 14 vuotta vakuutusalalla, jonka jälkeen hyppäsi tuntemattomaan, puualalle Karstulaan.

Birch & Tales –yritys aloitti toimintansa Karstulassa noin 2 vuotta sitten. Lipponen tapasi yrittäjä Markku Leppäsen, jolla oli suuria määriä hyödyntämättä jääneitä koivulautapinoja sahallaan. Syntyi ajatus koivuisista sisustusseinistä, joiden tekemisessä pyritään hyödyntämään kaikki materiaali niin, ettei yhtään hukkapalaa syntyisi. Jo päivettyneet ja elämää nähneet koivulankut saivat uuden elämän Lipposen käsissä. Syntyi Birch & Tales, koivuisia sisustuspaneeleja valmistava ja myyvä yritys.

”Niiden dynaamiset kuviot ovat kuin luonnon oma maalaus, jonka aurinko, sade ja tuulet ovat tehneet”

Patinoituneen koivupuun karisma valloittaa

Sisustusseinien kuviot syntyvät fiilispohjalta. Valikoimissa on kolmenlaista seinäpintaa: patinoitunut, vaaleapintainen sekä hieman rouheampi, myös oksakohtia sisältävä pinta. Patinoitujen seinäpalojen hukkamateriaaleista syntyy vaalea sisustusseinä. Seinälle kiinnitettävät palat ovat pääasiassa 120 cm pitkiä elementtejä, jotka rakennetaan kohteessa paikalleen. Koivu on haastava puu, ja sen vuoksi Lipponen suorittaa mielellään itse seinän rakentamisen, jotta kaikki yksityiskohdat tulevat otettua asennuksessa huomioon. Vaikka kyseessä on puutuote, sitä haluttaisiin viedä mielellään myös kosteisiin tiloihin. Lipposella itsellään on ollut koivupaneeliseinä pian 10 vuotta omassa saunassaan. Tuotteen käyttö kosteissa tiloissa vaatii kuitenkin hieman enemmän tuotekehittelyä ja testausta, ja tätä ollaankin parhaillaan tekemässä mm. keittiön välitilatuotteen osalta.

Valaistuksella lisää näyttävyyttä

Birch & Tales valmistaa koivupaneelista sisustusseinien lisäksi myös näyttäviä sängynpäätyjä. Seiniin ja sängynpäätyihin on mahdollista saada tilauksesta valmiiksi myös esimerkiksi sähköviennit valaistuksen lisäämiseksi. Valaistus kannattaakin ehdottomasti suunnitella niin seinään kuin sängynpäätyyn, sillä se korostaa upeasti päivettynyttä koivuseinää tai eri tasoon ladottua koivuista sängynpäätyä.

Yrityksen kautta saa myös kaikenlaista puutavaraa erilaisista paneeleista lattialankkuihin ja vaikka pelkkahirsiin. Tuotteille on ollut koko ajan kasvavaa kysyntää, mutta tämänhetkinen maailmantilanne tulee vaikuttamaan myös Lipposen yrityksen toimintaan.

Jokainen Birch & Tales sisustuspaneeli kootaan käsityönä suomalaisten metsien koivuista tehdyistä laudoista.
Karheat ja pehmeät tekstuurit, vaihtelevat värit sekä puun kuviot luovat jokaiselle paneelille yksilöllisen ilmeen.
Jokainen koivulauta on kuivattu uunissa ennen työstöä. Kuvassa yrittäjä Juha-Pekka Lipponen esittelee sisustusseinäelementtiä Karstulanseutu Oy:n toimitusjohtajalle, Janne Taavitsaiselle.
Seinäelementit ovat herättäneet ihastusta ja kiinnostusta messuilla.
Birch & Tales sisustuspaneelilla luot karismaattisen ja katseita vangitsevia yksityiskohtia kotiisi tai yritykseesi.
Valaistus on tärkeä osa sisustamista. Oikealla valaistuksella saa myös koivupaneelin parhaimmat puolet korostettua esiin.

Lipposen sukujuuret ovat Karstulassa, josta hänen äitinsä on kotoisin. Erittäin tutuksi on tullut mökki Karstulassa, jossa hän on viettänyt suurimman osan kesistään. Nivalasta, Seinäjoen ja Jyväskylän kautta Karstulaan muuttanut Lipponen on tyytyväinen asuinpaikkaansa. Hänellä on pelkästään positiivista sanottavaa.

Karstula on ainut paikka, joka on tuntunut kodilta. Vastaanotto on ollut hyvä, yrityksen tukiasiat sujuneet hienosti. Ei valittamista.” – yrittäjä Juha-Pekka Lipponen, Birch & Tales

Teksti ja kuvat: Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy/Jenni Leppilahti