Onko kotipaikkakunnallasi hyvä yrittää? − Yrittäjä, kerro miten kotikuntasi on onnistunut yrittäjyyden edistämisessä

Onko kotipaikkakunnallasi hyvä yrittää? − Yrittäjä, kerro miten kotikuntasi on onnistunut yrittäjyyden edistämisessä

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Suomen Yrittäjät ry:n verkkosivuilla www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät mittaa jälleen kuntien onnistumista yrittäjyyden edistämisessä. Kuntabarometrissa kartoitetaan yrittäjien mielipiteitä kotikuntansa yrittäjämyönteisyydestä.

Mitä kotikunnassasi tehdään hyvin ja mikä kaipaisi skarppausta? Minkälaista kotikunnassasi on yrittää? Vastaamalla Suomen Yrittäjien Kuntabarometriin voit vaikuttaa yrittämisen edellytyksiin kotikunnassasi.

Suomen Yrittäjät on mitannut kuntien elinkeinopolitiikan onnistumista joka toinen vuosi.

− Kuka tahansa voi avoimesti verkossa vertailla valitsemiensa kuntien tuloksia keskenään kysymyskohtaisesti. Näin käyttäjä pystyy rankkaamaan parhaiten menestyneet kunnat esimerkiksi julkisia hankintoja käsittelevissä kysymyksissä, kertoo Suomen Yrittäjien kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen.

Kuntabarometrin vastausaika alkoi maanantaina 12. helmikuuta. Suomen Yrittäjät on lähettänyt tutkimusluvan antaneille jäsenilleen sähköpostilla vastauslinkin kyselyn avautuessa. Kyselyyn voi vastata myös tämän linkin kautta. Kyselyn toteuttaa Taloustutkimus.

Matikaisen mukaan tutkimuksesta saadut tulokset ovat tärkeä työkalu yrittäjien ja kuntien yhteistyön kehittämiseksi.

– Vastaaminen on todella tärkeää, jotta saamme tietää mitä alueen yrittäjät ajattelevat kuntien elinkeinopolitiikasta. Yrittäjä pääsee kertomaan, mitkä asiat toimivat ja mitä pitää parantaa. Vertailutyökalun vuoksi on tärkeää, että mahdollisimman moni kunnan yrittäjistä vastaa kyselyyn.

Kyselyn avulla kunnat saavat yrittäjiltä tärkeää palautetta toiminnastaan, esimerkiksi kunnan tekemien julkisten hankintojen merkityksestä yrittäjille. Yrittäjäyhdistykset puolestaan saavat tietoa siitä, mihin asioihin heidän pitää jäsentensä puolesta kunnassa vaikuttaa.

Kyselyllä oli vuonna 2022 lähes 10 000 vastaajaa eri puolilta maata. Tällöin parhaat tulokset saivat kuntakokoluokan mukaisesti Seinäjoki (yli 50 000 asukkaan kunnat), Lieto (10 000–50 000 asukasta sekä Marttila (alle 10 000 asukasta).

Kyselyn vastausaika 12.2.−8.4.2024. Siihen voi vastata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tulokset julkistetaan Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa tiistaina 14. toukokuuta.

Kyselytutkimuksen tulokset toimitetaan kunnille ja yrittäjäyhdistyksille. Ne ovat myös avoimesti verkossa nähtävillä.