Rahaa tarjolla yritysten kehittämiseen ja investointeihin

Rahaa tarjolla yritysten kehittämiseen ja investointeihin

(Alkuperäinen artikkeli: Sydänsuomessa, Hanna Moilanen) JTF-rahaston haut yrityksille avautuvat näillä näkymin huhtikuussa. Kokosimme väliaikatietoja JTF-haun etenemisestä Sydänsuomen yritysten näkökulmasta.

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF (Just Transition Fund) tuo tarjolle poikkeuksellisen paljon rahaa pohjoisen Keski-Suomen yritysten kehittämiseen ja investointeihin. Haku aukeaa myöhemmin keväällä 2023. Kysyimme Keski-Suomen ELY-keskuksesta, mihin yritykset voivat saada rahoitusta ja miten JTF-haku etenee.

MIKÄ ON OIKEUDENMUKAISEN SIIRTYMÄN RAHASTO?

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF ohjaa EU-rahaa niille alueille, jotka kärsivät eniten energiasiirtymästä. Keski-Suomessa tavoitteena on vahvistaa aluetaloutta ja luoda uusia työpaikkoja esimerkiksi turvesektorilta lähivuosina poistuvien työpaikkojen tilalle.

Tukea myönnettäessä etusijalla ovat turvetuotannon vähenemisestä eniten kärsivät alueet eli pohjoinen Keski-Suomi sekä Joutsan ja Keuruun seudut. Aiheesta kerrotaan lisää Keski-Suomen oikeudenmukaista siirtymää koskevassa suunnitelmassa.

MILLAISTA TUKEA YRITYS VOI SAADA SIELTÄ?

Yritykset voivat hakea JTF-rahoitusta yrityksen kehittämiseen tai investointeihin. Avustusta kohdennetaan PK-yritysten hankkeisiin, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus yrityksen
• kasvuun tai kansainvälistymiseen
• uuteen tai uudistuvaan liiketoimintaan
• bio- ja kiertotalouskonsepteihin
• innovaatiotoimintaan
• osaamisen vahvistamiseen tai digitalisaation edistämiseen
• tuottavuuteen
• hiilineutraalisuuden edistämiseen tai energia- tai materiaalitehokkuuteen
• ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

Konkreettisemmin kyseessä voi olla esimerkiksi
• materiaalien tai elementtien tuotantoprosessin tai lopputuotoksen kehittäminen vähähiilisemmäksi
• logististen prosessien sujuvoittaminen
• erilaiset tuotekehityspilotit
• uuden kansainvälisen markkina-alueen kartoitus, messukäynnit tai tuotteiden päivittäminen uudelle markkina-alueelle
• uusien tehdas- tai tuotantotilojen rakentaminen oman yrityksen käyttöön.

Yksityiskohtaisempi hakuohje julkaistaan myöhemmin keväällä ja siinä on täsmällisempiä ohjeita. Tässä annetut esimerkit ovat suuntaa antavia.

EU-rahoitteisissa hankkeissa on paljon hakijayritykseen, kehittämistoimiin ja investointeihin liittyviä aika pikkutarkkojakin kriteereitä. Oma idea kannattaa esitellä oman alueen yrityskehittäjille ja selvittää kehittämisidean tukikelpoisuutta tarkemmin yhdessä heidän kanssaan. Yrityskehittäjiltä saa myös vinkkejä, jos oma idea sopii paremmin johonkin muuhun rahoitushakuun.

MILLOIN HAKU AUKEAA?

Yrityksille suunnattu JTF-haku aukeaa tämän hetken tiedon mukaan huhtikuussa 2023. Tämä ei kuitenkaan ole vielä täysin varmaa. Keski-Suomen ELY-keskus tiedottaa hakupäivistä osoitteessa https://rakennerahastot.fi/ajankohtaista.

MISTÄ HAETAAN?

JTF-rahoitusta haetaan sähköisessä EURA2021-järjestelmässä. Hakuilmoitus ja hakuohjeet julkaistaan samalla, kun haku aukeaa. Avustusta tulee hakea ennen hankkeen aloittamista.

PALJONKO VOI SAADA TUKEA?

Yritykset voivat saada kehittämiseen tukea enintään 50 %. Investointeihin pohjoisen Keski-Suomen sekä Joutsan ja Keuruun pienet yritykset voivat saada tukea 35 % ja keskisuuret yritykset 25 %. Tukiprosentit ovat suuremmat kuin muualla Keski-Suomessa.

Pienessä yrityksessä on alle 50 työntekijää ja sen liikevaihto tai taseen loppusumma on enintään 10 miljoonaa. Keskisuuressa yrityksessä on alle 250 työntekijää ja sen liikevaihto on enintään 50 miljoonaa tai taseen loppusumma enintään 43 miljoonaa euroa.

Yritysrahoitukseen ja yritysten toimintaympäristön kehittämiseen on suunnattu koko Keski-Suomeen 12 344 000 euroa vuodelle 2023 eli rahoitusta on tarjolla poikkeuksellisen paljon.

MISTÄ SAA APUA RAHOITUKSEN HAKEMISEEN?

Apua kannattaa pyytää oman alueen kehittämisyhtiöltä tai oman kunnan yritysneuvojilta. Lisäksi ELY-keskusten valtakunnallinen pk-yritysten rahoitusneuvonta auttaa kaikkiin yritystukiin liittyvissä asioissa numerossa 0295 024 800.

Sydänsuomen alueella yrityksiä neuvovat

• Karstula: Kehittämisyhtiö Karstulanseutu: toimitusjohtaja Ari Piesala (ari.piesala@karstulanseutu.fi, puh. 044 459 6604) sekä yrityskehittäjät Janne Taavitsainen (janne.taavitsainen@karstulanseutu.fi, puh. 044 459 6585) ja Jenni Leppilahti (jenni.leppilahti@karstulanseutu.fi, puh. 050 381 5917)

• Viitasaari: Kehittämisyhtiö Witas: toimitusjohtaja Tapani Laitinen (tapani.laitinen@witas.fi, puh. 040 152 0112) sekä yrityskehittäjät Elina Mäkinen (elina.makinen@witas.fi, puh. 040 714 4505) ja Marko Piispanen (marko.piispanen@witas.fi, puh. 044 577 6384)

• Pihtipudas: yrityskehittäjät Seija Haapa-aho (seija.haapa-aho@pihtipudas.fi, puh. 044 577 6389) ja Maija Laahanen (maija.laahanen@pihtipudas.fi, puh. 040 716 4141)

• Kyyjärvi: elinvoimakoordinaattori Teija Uitto-Kohonen 22.2.2023 alkaen, teija.uitto-kohonen@kyyjarvi.fi, puh. 044 459 7003.

• Kannonkoski: kunnanjohtaja Markku Rautiainen, markku.rautiainen@ kannonkoski.fi, puh. 044 459 6121.

• Kinnula: kunnanjohtaja Kirsi Kellokangas, kirsi.kellokangas@kinnula.fi, puh. 044 459 6200. Keväällä 2023 Kinnulaan valitaan elinvoima- ja kehittämispäällikkö, jonka yhteystiedot varmistuvat myöhemmin.

• Kivijärvi: ELY-keskusten valtakunnallinen pk-yritysten rahoitusneuvonta, puh. 0295 024 800.

Tutustu myös
• Keski-Suomen oikeudenmukaista siirtymää koskevaan suunnitelmaan
• Päivitettyyn Länsi-Suomen yritysrahoitusstrategiaan, joka julkaistaan myöhemmin keväällä. Strategiaan on tulossa erillinen JTF-liite.

Tämä artikkeli on Sydänsuomen kuntien ja kehittämisyhtiöiden yhteistä viestintää Sydänsuomen yrityksille. Kyseessä ei ole viranomaistiedote. JTF-haun tilanne kehittyy, ja kevättalven aikana Länsi-Suomen maakunnissa tehdään linjauksia vielä auki olevista asioista. Varmista ajankohtaisin tieto ELY-keskusten verkkosivuilta: https://rakennerahastot.fi/