Karstulan Matkailu » Reippaile luonnossa » Luonto- ja liikuntakohteet

Retkeile ja liiku Pohjoisen Keski-Suomen luonnossa

Keski-Suomen vaihtelevat ja monimuotoiset metsämaastot ja vesialueet tarjoavat mitä parhaimmat mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen. Pohjoisen Keski-Suomen alueelle on valmistunut monipuolinen luontoreitistö, joka yhdistää seudun luontoon, kulttuuriin ja esihistoriaan liittyviä nähtävyyksiä ja käyntikohteita, majoituspaikkoja ja muita palvelupisteitä helposti kierrettäväksi ja saavutettavaksi verkostoksi. Reitit palvelevat patikoijia, hiihtäjiä, pyöräilijöitä, sauvakävelijöitä sekä ratsastuksen ja melonnan harrastajia.

Siirry palveluun: www.luonnonvoimaa.net/luontoreitit


katko

 

Kirkkovuoren näkötorni ja Mörkömaakirkkovuori

Paikallisjärjestö LC Karstulan 50-vuotisjuhlahankkeena rakennettu Kirkkovuoren näkötorni sijaitsee Pääjärvenmäellä. Yli 20 m korkeasta näkötornista avautuu hulppeat näkymät Pääjärven yli Karstulan keskustaan. Näkötorni avautui matkailijoiden käyttöön 28.6.2008, kun alueella pidettiin tornin viralliset vihkiäiset. Alueelle on sittemmin rakennettu myös laavu ja erämaakirkko. Paikan päällä voi nauttia maisemien lisäksi omista eväistä laavun tulisijalla. Puuliiteri ja WC.

 

Kirkkovuoren alueelle rakentuu Mörkömaa. Jo nyt voit käydä tutustumassa Mörköpolkuun, joka sijaitsee Kirkkovuoren näkötornille kiipeävän polun varrella. Mörkömaa on LC-Karstulan uusin hanke, jonka tarkoituksena on kehittää Kirkkovuoresta monipuolinen ja viihtyisä ulkoilu- ja seikkailupuisto aikuisille ja lapsille. Tutustu tarkemmin hankkeeseen Mörkömaan omilla kotisivuilla.

Lisätietoja: www.kirkkovuori.fi  www.mörkömaa.com

katko

Hämeenniemen frisbeegolfrata

Hämeenniemen kuntoradan yhteyteen on rakennettu 9-paikkainen frisbeegolfrata. Rata avattiin syyskuussa 2012. Rata on maksutta kaikkien käytössä. Frisbeitä voi käydä lainaamassa Karstulan kirjastosta tai pelata omilla frisbeillä. Paikkakunnan K-Marketista voit myös ostaa frisbeitä. Radan on rakentanut ja sitä ylläpitää Luoteisen Keski-Suomen nuorkauppakamari ry.

Ks. kartta ja lisätietoja radasta

 

katko

Enojoen luontopolkuenojoki2

Enojoen luontopolku Karstulassa, alkaa aivan keskustan tuntumasta, Enojoen rannasta. Noin kolme kilometriä pitkä polku on opastettu vihrein nuolin. Matkan varrella on Karstulan historiasta kertovia opastetauluja sekä mm. Fieandtin kivet- niminen Suomen sodan muistomerkki. Polku vie osittain kuntopolun läpi, joten matkan varrella voit myös kohottaa kuntoasi erilaisilla kuntoiluvälineillä.

katko

Kilpisuon luonnonsuojelualuekilpisuo

Kilpisuo on 247 hehtaarin laajuinen suoalue, joka rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi maanomistajien hakemuksesta vuonna 1980. Nykyään Kilpisuo on pääosin Metsähallituksen hallinnassa. Alueella voi kulkea n. 1,2 kilometrin mittaista, pitkostettua luontopolkua, jonka opastauluissa kerrotaan alueen suoluonnosta. Kilpisuolle pääsee ajamalla Karstulasta valtatie 13:a n. 16 km Kokkolan suuntaan. Kimingin kylän kohdalta käännytään oikealle, viitassa lukee "Kilpisuon luontopolku". Noin 4 km:n päästä, hakkuualueen keskeltä kääntyy tie oikealle. Tien päässä on kääntöpaikka. Luontopolulle vievä polku lähtee kääntöpaikan oikeasta reunasta. Polun pituus on 1,2 km ja sen päässä on lintutorni josta on näkymä läheiselle Kilpilammelle.

katko

Iso-Korppisen lintutorniisokorppinen2

Iso-Korppisen lintutorni sijaitsee Karstulan Humpilla. Tutkittavaa pinta-alaa on 130 ha. Järvi on peltojen ja pajupusikoiden ympäröimä ja alueella esiintyvä lajisto on runsas ja mielenkiintoinen. Erityisesti kevätmuuton aikaan alueella lepäilee runsaasti lintuja ja torni on sijoitettu otollisesti niin, että näkyvyys on hyvä jokaiseen ilmansuuntaan. Tornista havaittu mm. meri- ja maakotkia. Luhtahuitti, pensassirkkalintu, viitakerttunen ja ruisrääkkä ovat tuttuja yölaulajia alueella. Iso-Korppinen sijaitsee Karstulan Humpissa valtatie 13:n länsipuolella. Tornille on opaste 13-tieltä noin kilometri Kokkolaan päin Karstulan ja Kivijärven risteyksestä. Tornille pääsee myös Karstulan kirkonkylästä pikkutietä, joka alkaa pyörätien päästä n. 3 km kirkolta Humpille (Kivijärvelle) päin. Tornin välittömässä läheisyydessä on parkkipaikka, josta on pitkospuut tornille.

katko

Hermannin Hevospuistohermanni

Karstulan Hevosystäväinseura on toiminut viime vuosina aktiivisesti hevosharrastajien hyväksi paikkakunnalla. Seura on EU-hankkeen turvin kehittänyt kunnan vanhaa ravirataa tämän päivän vaatimuksia täyttäväksi, monipuoliseksi harrastuskohteeksi. Hermannin hevospuisto on nyt kunnostettu hevosalan ammattilaisten ja harrastajien sekä muiden ulkoilijoiden ympärivuotiseen käyttöön. Alueelta löytyy kerhotupa ja valjaskatokset. Radan keskialueelle muodostuu ratsastuskenttä ja siitä yhteys metsätielle, jota voidaan hyödyntää ratsastusreitistönä. Alueen toivotaan palvelevan hevosharrastajien lisäksi myös muita käyttäjiä ja lisäävän järjestettävien hevostapahtumien määrää.

Lisätietoa: Karstulan Hevosyhtäväiseura ry, Kirsi Rajala, 040 590 1123, kirsi.rajala(at)uta.fi


katko

Karstula-Lomakouhero ulkoilureitti

Noin 11 kilometrin mittainen ulkoilureitti alkaa Karstulan keskustan tuntumasta edeten Kolisevanrannan kautta Hinkalonvuoren yli Kouheroon. Reitin molemmissa päissä (alusta ja lopusta katsottuna n. 2-5 kilometrin päässä) on kamiinoilla lämmitettävät taukotuvat. Lisäksi molemmissa päissä on myös laavu/kota-tyyppiset tulipaikat tarpeellisine palveluineen (puut, wc ja jätehuolto). Ulkoilureitille pääsee kirkonkylän etelälaidalta. Pylkönmäentieltä käännytään Taka-Wetkantielle ja edelleen Eerontielle. Reitti lähtee tien päästä. Toinen lähtöpiste on Lomakouherossa.

Ks. ulkoilureitin kartta tästä


Lisätietoa Karstulan kunnan liikuntapaikoista